O.MATEJ: Mesto Prešov musí nájsť peniaze na protipovodňové opatrenia

03.11.2010 Prešov

Prešov 2. novembra (TASR) – Samospráva mesta Prešov sa musí intenzívne zaoberať budovaním protipovodňových opatrení v najohrozenejších lokalitách.
Uviedol to v Prešove poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ondrej Matej, ktorý sa bude v komunálnych voľbách uchádzať o post primátora mesta. O možnostiach získavania peňazí zo zdrojov Európskej únie na protipovodňovú ochranu dnes hovoril s poslancom Európskeho parlamentu Eduardom Kukanom.
\"Mesto je v posledných rokoch ohrozované povodňami. Do konca tohto roku tie povodne boli takého rozsahu, aké mesto nikdy nezažilo, takže potrebujeme nájsť možnosti, ako zabezpečiť financie na opatrenia, ktoré by takýmto situáciám predchádzali, \" povedal Matej.
Podľa jeho vyjadrenia už vraj existuje projekt na realizáciu protipovodňových opatrení v okolí rieky Torysa, ktoré by vedeli pred prívalovou vlnou chrániť lokality od ulice Obrancov mieru až po územie Pod Wilec hôrkou na južnej strana mesta. Ten sa však zatiaľ pravdepodobne pre nedostatok financií nerealizoval. Matej uviedol, že podrobnosti projektu nepozná a dozvedel sa o ňom od majiteľov pozemkov, ktorí k nemu dávali pripomienky.
\"Dnes vieme, že sú možnosti, ako nájsť finančné prostriedky a mechanizmy, ako tie žiadosti spraviť, tak aby splnili všetky náležitosti a boli Európskou komisiou schválené, aby sme mohli ochrániť majetok ľudí v týchto oblastiach, \" konštatoval Matej.
Návrh súčasného vedenia mesta, aby sa ohrozené lokality v územnom pláne zadefinovali ako povodňové respektíve záplavové oblasti, považuje Matej za veľmi zlý. Podľa neho to samotnú ochranu nerieši a dochádza k znižovaniu hodnoty majetku občanov i spoločností, ktoré už aj dnes majú problém s poistením nehnuteľností.
Eduard Kukan konštatoval, že získavanie peňazí na odstraňovanie následkov povodní a živelných katastrof z európskeho fondu solidarity je predovšetkým parketou vlády. Okrem toho sú však rôzne iné možnosti priamych žiadostí o finančné zdroje prostredníctvom európskych fondov.
\"Netreba čakať iba na vládu, tú samozrejme treba tlačiť do toho, aby čo najskôr vyriešila všetky tie veci, ktoré sú potrebné, ale treba si iniciatívne podávať žiadosti aj z takejto mestskej úrovne, \" povedal europoslanec.
 

Vyberte región